Oorcorrectie

GELAATSBEHANDELING

Oorcorrectie / Otoplastiek

Ontevreden over de stand van uw oren?

14-6

Een oorcorrectie betekent doorgaans: flaporen corrigeren. Flaporen ontstaan door aangeboren deformatie van het kraakbeenskelet van de oorschelp. De medische term voor deze ingreep heet otoplastiek (oto betekent oor en plastiek komt van plastische chirurgie). Een otoplastiek kan worden uitgevoerd vanaf de leeftijd van ongeveer vijf/zes jaar. In zo’n geval dienen de ouders/verzorgers wel schriftelijke toestemming te overleggen.

De behandeling

Het corrigeren van flaporen gebeurt onder plaatselijke verdoving, maar kan ook bij kinderen onder algehele narcose worden uitgevoerd. In het eerste geval vindt de ingreep plaats bij ons in de kliniek en kan de betrokkene na een paar uur al weer naar huis. Als u de ingreep onder algehele narcose wil ondergaan, dan opereren wij u in een van onze partnerklinieken. Tijdens de ingreep wordt er een incisie aan de achterkant van het oor gemaakt. Het kraakbenige skelet van het oor wordt gemodelleerd en het stukje huid dat aan de achterkant van het oor overblijft, als het oor dichter tegen het hoofd komt, wordt verwijderd.

 

Mogelijkheden

Als u overweegt uw oren recht te laten zetten, is het belangrijk om hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. U kunt een duidelijke verbetering van de stand van uw oren verwachten maar geen perfectie. Ook is een absolute symmetrie van de stand van de oren vrijwel onmogelijk. Door de operatie komt er een litteken achter uw oor. Dit is echter door de locatie meestal niet opvallend.

Na de ingreep

Na een oorcorrectie krijgt u een strak verband (een zogenoemde tulband) om uw hoofd. Meestal moet het verband 2 weken blijven zitten. U mag uw haar tijdens deze periode niet wassen. Als het verband verwijderd is, dient u nog 2 weken een strakke haarband te dragen ter bescherming van uw oren. Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog wekenlang wat rood, gezwollen en gevoelig blijven. De gevoeligheid zal geleidelijk aan afnemen.Tegen de pijn kunt u pijnstillers innemen (bijvoorbeeld paracetamol). Heeft u hevige pijnen en zwellingen, neemt u dan direct contact op met onze plastisch chirurg.

Bij deze ingreep gebruiken we meestal oplosbare hechtingen. Deze verdwijnen vanzelf. Andere hechtingen worden na één tot twee weken verwijderd.

Risico’s

Alle plastisch chirurgische ingrepen hebben risico’s. Zo ook bij de oorcorrectie, al zijn complicaties hierbij uiterst zeldzaam. Een infectie of nabloeding kan voorkomen. Daarom is het belangrijk dat u alle adviezen van onze chirurgen opvolgt om zo elk risico tot een minimum te beperken.

U kunt doorgaans een uitstekend resultaat verwachten. Houdt u er wel rekening mee dat kraakbeen  een weefsel is dat soms de neiging heeft om terug te springen in zijn oorspronkelijke vorm. Wij kunnen derhalve dan ook niet garanderen dat de oren recht zullen blijven staan en geheel symmetrisch zullen blijven. Het kan voorkomen, dat er een tweede ingreep nodig is.

Vergoeding

De kosten van het rechtzetten van flaporen worden door de verzekering soms wel en soms niet vergoed. Hierop wordt meestal een uitzondering gemaakt voor kinderen tot ongeveer 13 jaar. Voor deze groep ligt het volgens de verzekeraar voor de hand dat de jonge kinderen lijden onder het hebben van flaporen; dus hoeft er bij de aanvraag voor de operatie geen psychiatrisch rapport te worden bijgevoegd.

Particulier verzekerden kunnen bij hun ziektekostenverzekeraar nagaan of de operatie wordt vergoed. Dat is afhankelijk van de polisvoorwaarden en de dekking.